Webové stránky a základy pro vytvoření webových stránek

Webové stránky jsou dnes nedílnou součástí jak soukromého, tak podnikatelského života. Pomáhají nám prezentovat naše aktivity a zviditelnit se na internetu. Existuje několik možností, jak si vytvořit vlastní web – buď na vlastní doméně s vlastní URL adresou, nebo na neplacených subdoménách, které nabízí několik poskytovatelů zdarma.

Tvorba webu – Webové stránky a obecné informace

Webové stránky můžete založit na vlastní (placené) doméně s vlastní URL adresou, i na neplacených doménách nižšího řádu (tj. subdoménách), jaké jsou nabízeny zdarma hned několika poskytovateli.

domény a subdomény - webové stránky

 

 

Domény a subdomény – pochopte rozdíl adresy webových stránek

Doména je adresa, pod kterou je váš web dostupný na internetu. Doména může mít formát www.mujweb.com, zatímco subdoména může mít formát www.mujweb.hosting.com. Existuje také možnost mít web bez předpony www, například jen “mojedomena.com”. Pokud se jedná o prezentaci zaběhlého podnikání, je však výhodnější mít vlastní doménu. Tu můžeme získat zakoupením hostingového balíčku, nebo u poskytovatelů –  např. ZDE.

 

 

Co je hosting a k čemu jej potřebujeme

Každá doména nebo subdoména však ke své funkci vyžaduje hosting, což je služba, která umožňuje zveřejnit váš web na internetu. Některé hostingové služby nabízejí zdarma i vlastní doménu po zakoupení hostingu.

 

 

Jaké potřebuji webové stránky?

Právě prostřednictvím webu můžete oslovit a udržet své potencionální či stávající zákazníky, klienty a příznivce.
Pokud však se svými aktivitami teprve začínáte, doporučujeme Vám zvolit tvorbu webu za pomoci neplacených subdomén, což je nejlevnější varianta. Budete-li úspěšní, vždy je možné Upgrade na vlastní doménu.

Webové stránky mohou mít různé podoby a účely. Je tedy důležité rozhodnout se, co chceme světu prostřednictvím webu sdělit. Záleží na tom, zda chceme vytvořit jednoduchý web, portfolio, webovou vizitku, blog, diskuzní fórum nebo e-shop. Každý typ webu vyžaduje specifický design a funkce.


 

 

Webové rozhraní a Editory webových stránek

Design a obsah webu vytváříme (a dle potřeby upravujeme, popř. nahráváme) v “EDITORU” webového rozhraní naší stránky. V celkovém rozhraní také nastavujeme, jak se bude web jmenovat a chovat, stejně pak stránky, rubriky, podrubriky, SEO optimalizaci, a další … Dnes ale patří k nejrozšířenějším Editorům webů metoda “přetahování objektů“, která se nazývá “DRAG & DROP“. Tato volba editu je vhodná i pro naprosté začátečníky. Existují však i jiné editory, které tuto možnost nenabízejí.

 

webové stránky - File Zilla FTP (File Zilla Wiki)

 

Pro nahrávání šablon a dalších souborů na web se často používá FTP (File Transfer Protocol) server. K těmto účelům se nejčastěji využívá i speciálních programů / softwarů, jako např. File Zilla. FTP umožňuje pokročilým uživatelům snadné nahrávání a správu souborů na webové stránky.

 

 

Webový design, přívětivost a uživatelská zkušenost

Design webových stránek a uživatelská zkušenost jsou klíčové faktory, které ovlivňují úspěch vašeho webu. Dobře navržený web s intuitivním a příjemným uživatelským rozhraním vám pomůže získat a udržet návštěvníky. Měli byste dbát na přehlednost, rychlost načítání stránek, jednoduchou navigaci a atraktivní vizuální prvky.

 

 

Mobilní verze webových stránek a její role

V dnešní době je důležité mít web přizpůsobený i pro mobilní zařízení. Stále více uživatelů prochází internet právě na svých telefonech a tabletech. Existuje několik způsobů, jak vytvořit mobilní verzi webu, včetně responzivního designu, samostatné mobilní verze nebo vytvoření mobilní aplikace.

 

 

POZADÍ3

 

Webové stránky a SEO optimalizace pro vyhledávače

 

SEO (Search Engine Optimization) optimalizace je důležitý faktor při tvorbě webových stránek. Pomáhá zvýšit viditelnost webu ve vyhledávačích a získat více návštěvníků. Při SEO optimalizaci je důležité zvolit vhodná klíčová slova, optimalizovat obsah stránek, vytvořit kvalitní zpětné odkazy a správně nastavit meta informace.

 

 

Webové analytické nástroje pro více účelů

Pro sledování výkonu vašich webových stránek a získávání statistik můžete použít různé analytické nástroje. Tyto nástroje vám poskytnou informace o počtu návštěvníků, zdroji provozu, chování návštěvníků a mnoho dalšího. Mezi nejpopulárnější analytické nástroje zcela určitě patří Google Analytics.

 

 

Bezpečnost webových stránek je důležitá

Bezpečnost webových stránek je dnes stále důležitější. Existuje mnoho bezpečnostních opatření, která můžete přijmout, aby vaše stránky byly chráněny před útoky a zneužitím. Patří sem aktualizace softwaru, používání silných hesel, šifrování přenosu dat a pravidelné zálohování.

Vytvoření vlastních webových stránek je důležitým krokem pro prezentaci vašich aktivit na internetu. Bez ohledu na to, zda se jedná o soukromé nebo podnikatelské účely, je nezbytné pečlivě zvážit výběr domény, typu webu, editoru, bezpečnostních opatření, SEO optimalizace, mobilní verze, analytických nástrojů a designu. Sledování těchto faktorů a jejich správné nastavení vám pomůže vytvořit úspěšný a efektivní web.

NAŠE WEBY - UKÁZKA Z GALERIE

Webové stránky (tvorba a web design ve WordPress)

WEBOVÉ STRÁNKY NA MÍRU

webycrea.eu - Tvorba webových stránek

Všechna práva vyhrazena © 2018–2024 Webycrea – Tvorba webu  & Comkli.com
Projekt pro zjištění poptávky – zájmu o nabízené služby s možností vykonání objednaných služeb na Dohodu o provedení jednorázové práce.

To Top